Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Grenslandpad: Roelshoek - Heimolen 20km.

GPS

In dit deel van het Grenslandpad volgen we de Oosterscheldekust en wandelen we naar Noord Brabant, naar het plaatsje Heimolen onder Bergen op Zoom.
Vanaf de oude haven van Roelshoek wandelen we onder een grijze lucht langs de dijk van de Oosterschelde met uitzichten over het polderlandschap van dit deel van Zeeland.
Even later steken we de dijk over en lopen we langs de waterkant met wijdse uitzichten over de Oosterschelde en zien we een gebied vol schorren, slikken en kreken. Een watervogelrijk gebied dat behoort tot het Nationaal Park Oosterschelde. We passeren het oude getijdehaventje van Rattekaai, vanaf deze plek werden vroeger de suikerbieten per schip naar de fabrieken in Noord-Brabant vervoerd. Bij deze oude haven hebben we een mooi uitzicht over het verdronken land van Zuid-Beveland.
Wat later steken we het oude en nieuwe Schelde-Rijnkanaal over en zien we de Kreekraksluizen liggen waarna we afdalen naar de Hogerwaardpolder waar we de grens van Zeeland en Noord-Brabant passeren. Via de Caterspolder wandelen we verder en zien we de hoger gelegen Brabantse Wal, de overgang van de lage zeekleipolders naar het hoger gelegen Brabantse land.
Nadat we eerst de Brabantse Wal een stukje omhoog hebben opgelopen dalen we weer af naar een buitendijks deel van de Oosterschelde, naar de hoeve de Hildernisse, de enige buitendijkse boerderij van Nederland. Hierna verlaten we definitief het gebied van de Oosterschelde en lopen de Brabantse Wal weer op naar de Kraaienberg, waar een 13 meter hoge uitzichttoren een fraai uitzicht geeft over de landschappelijke overgang van dit gebied. We dalen af van de Kraaienberg en via de Fianestraat steken we de A58 over naar Heimolen waar onze etappe voor deze dag eindigt.

Kreken Oosterschelde
Oude haven Rattekaai
Kreekraksluizen
Kraaienberg
Zicht Uitkijktoren