Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Grenslandpad: Witrijt - Westerhoven 23,5km.

GPS

Vanaf de parkeerplaats aan de Postelseweg, tussen Eersel en Witrijt, wandelen we naar de Cartierheide die sinds 1932 wordt beheerd door Natuurmonumenten.
We lopen dwars door dit heidegebied over o.a. een Knuppelpad en een zeer fraai smal berkenlaantje dat als een soort dijkje tussen de moerasgronden door gaat. Onderweg zien we veel vennen en rietmoerassen.
Via enkele bospaden en open weilanden lopen we naar het fraaie Eersel. Eersel is (samen met een zevental omliggende dorpen) één van de Acht Zaligheden en is vooral bekend vanwege de fraaie sfeervolle markt die in 1967 werd uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht.
Op de Markt staan twee bekende beelden; het Menneke Content en zijn Pronte Vrouw.
Na Eersel lopen we via het buurtschap De Hees naar Steensel, een dorp dat ook tot de Acht Zaligheden behoort. Na Steensel lopen we weer door de bossen en langs de Duivelsberg.
We steken één van de vele beken in dit gebied over, het riviertje de Run dat bij Veldhoven in de Dommel stroomt. Na Steensel wandelen we door het buurtschap Broekhoven heen naar Riethoven waar we eerst langs de oude Onderwijzerswoning en daarna langs de Gotische kruiskerk Sint-Willibrordus uit de 15e eeuw komen.
Na Riethoven lopen we naar Westerhoven waar onze route langs de Sint Valentinuskapel gaat die gelegen is aan het riviertje de Keersop. De kapel heeft een eigen waterput waaraan geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven. Elk jaar op 14 februari vindt hier een processie plaats.
Bij deze kapel eindigt voor ons deze etappe van het Grenslandpad.

Knuppelpad
Eersel
Riviertje de Run
Sint Valentinuskapel
Wandelpad