Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Maarten van Rossumpad: Lith - Waardenburg 22km.

GPS

Terwijl de zon probeert door de mist heen te breken, beginnen wij onze 2e etappe van het Maarten van Rossumpad aan de Maas bij Moordhuizen en lopen over de Maasdijk richting Voorne.
Voor Voorne lopen we het weiland in en wandelen we over de oude borstwering van het vroegere fort naar de oevers van de Maas, onderweg passeren we nog een paar oude kanonnen.
Over een paar grasdijken en door verschillende klaphekjes wandelen we verder naar Heerwaarden waar we een rondje lopen door de oude vissersbuurt met zijn kleine witte huisjes.
Na Heerwaarden loopt het pad verder langs de Maas naar het fort en de sluizen van St. Andries waar we links uitkijken over de Maas en rechts over de Waal, waarna we Rossum binnenwandelen.
In Rossum lopen we langs de kerk waar vroeger het graf was van Maarten van Rossum maar dat is door de Spaanse soldaten geplunderd. Even verderop lopen we langs het oude slot van Rossum dat vele malen is verwoest en weer opgebouwd.
Na Rossum lopen we over de Waaldijk naar Hurwenen waar een eenzame schoorsteen nog herinnert aan de oude steenfabriek. Na Hurwenen lopen we door het natuurgebied van de Hurwenensche Kil, een prachtig gebied met veel waterplassen waar vele vogels aanwezig zijn.
Langs de Kil van Hurwenen, een vroegere zijtak van de Waal lopen we weer de Waaldijk op naar Zaltbommel waar de bruggen van Zaltbommel zich aftekenen in de lucht.
Via de nieuwe Martinus Nijhoffbrug steken we de Waal over en met een fraai uitzicht op Zaltbommel en lopen we naar Waardenburg waar onze etappe voor die dag eindigt.

Vesting Voorne
Heerewaarden
Slot Rossum
Bruggen Zaltbommel
Sluizencomplex