Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Waterliniepad: Culemborg - Asperen 12km.

GPS

Op een stralende voorjaarsdag lopen we via de Zowijkse Weg door de weilanden van de Polder van Culemborg in de richting van de Diefdijk.

Via een smal graspaadje langs een bosrand lopen we over een watergang naar de Diefdijk waar we even later bij de vernieuwde waterkering de drukke A2 oversteken.
De Diefdijk ligt precies op de grens van Gelderland en Zuid Holland en werd aangelegd om het water uit de Betuwe tegen te houden.
We passeren een aantal bunkers en lopen om de oude wiel van De Waai waar we even later de Diefdijk verlaten. Over de Acquoyseweg lopen we tussen de weilanden door langs een wetering en zien we vele watervogels.
Bij de waterplas van Het Wiel passeren we de spoorbaan naar Leerdam waar "Het Werk op de Spoorweg" is gelegen aan de Diefdijk, dit waren beweegbare kraanbruggen om de spoorlijn te kunnen afsluiten, we lopen verder via de Nieuwe Steeg naar het plaatsje Acquoy dat bekend staat om zijn scheve kerktoren die ruim 1,15m uit het lood staat.
We vervolgen onze route en lopen via een zandweg langs de Linge waarna we uitkomen bij het Fort Asperen, dit fort werd aangelegd om de sluizen in de Linge te kunnen afsluiten.
Aan de overzijde van de Linge, ten zuiden van deze rivier, ligt ook het fort "Bij de Nieuwe Steeg" die als functie had om de zuidkant van de Lingedijk te verdedigen.
We steken de 2 sluizen over in de Linge en hebben een prachtig uitzicht op het plaatsje Asperen. In Asperen eindigt onze route voor deze prachtige zonnige voorjaarsdag.

Naar de Diefdijk
De Waai
Kerktoren Acquoy
Asperen
Fort Asperen