Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Waterliniepad: Fort Altena - Werkendam 12km.

GPS

Nadat we de fietsen bij Fort Steur, het eindpunt van het Waterliniepad, hebben neergezet rijden we terug naar Fort Altena waar we aan de laatste etappe van dit Waterliniepad beginnen.
Als we over de drukke A27 zijn gelopen, lopen we de Schans op, genaamd naar het gelijknamige dorp, waar we linksaf slaan de Schenkeldijk op.
We lopen langs de Vervoorne molen die nog regelmatig in bedrijf is en de bemaling van de Vervoornepolder doet.
Via een houten brug lopen we verder over de Schenkeldijk en komen langs het Werk aan de Bakkerskil, een fort uit 1879 welke dienst deed ter verdediging van de Papsluis. De Papsluis, een inundatiewaaiersluis uit 1815 wordt echter gerestaureerd (thans juni 2006) waardoor we een ruime omweg moeten maken omdat we niet over de sluis kunnen lopen. Via de omweg komen we weer uit bij het dorpje Kille om de route te vervolgen.
Via de Weeresteinweg, de Hooge Polderweg en de Grote Waardweg lopen we door de Hooge Polder en zien we verschillende kreken, ook wel killen genaamd, zoals de Bakkerskil en de Bruine Kil.Uiteindelijk komen we uit bij het Steurgat.
Hier kunnen we kiezen uit 2 varianten om de laatste 3 kilometers van het Waterliniepad te voltooien en wij kiezen ervoor om met het pontje het Steurgat over te steken waarna we via de Polders Kooike en Keizersguldenwaard naar het dorpje Steurgat bij Werkendam wandelen waar we uitkomen bij het Fort aan de Steurgat, het meest zuidelijk gelegen fort van de Hollandse waterlinie. Het tot wooneenheden omgebouwde fort is verder niet te bezoeken en voor een groot ijzeren hekwerk eindigt hier dan het Waterliniepad.

Molen Vervoorne
Werk aan de Bakkerskil
Pontje Steurgat
Fort aan de Steurgat
Fort aan de Steurgat