Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Waterliniepad: Utrecht - Nieuwegein 16km.

GPS

Onder een waterig zonnetje lopen we door een park rond de Berenkuil en passeren enkele drukke wegen en wandelen de bebouwing van de gemeente Utrecht binnen.

Door het groene Wilhelminapark lopen we langs het bekende Rietveldhuis en verlaten de stad Utrecht weer langs het riviertje de Kromme Rijn.
We passeren het Fort Rhijnauwen en lopen door de bossen van Amelisweerd naar het Theehuis en het kasteel Rhijnauwen.
Na de oprijlaan van het kasteel lopen we het dorpje Vechten binnen en via een weilandpad lopen we om het Fort bij Vechten heen.
Op de plek waar nu Fort Vechten ligt was vroeger in de Romeinse tijd ook al een fort gebouwd, het Castellum Fectio. Langs de weg rond het fort is nu een Romeinse wachttoren nagebouwd waar ook een informatiepaneel staat over het vroegere Romeinse fort.
Verder wandelend langs het Waterliniepad zien we op de hoek van de Fortweg en de Wavensedijk het Fort bij 't Hemeltje in de verte liggen.
Via een klein ommetje langs het Amsterdam Rijnkanaal lopen we over de Nieuwegeinse Brug Nieuwegein binnen, wel lopen langs het Merwedekanaal en zien aan de overzijde de oude dorpskern van Jutphaas liggen waarna we afbuigen en voor het fort Jupthaas uitkomen.
De route loopt gedeeltelijk om dit fort heen waarna we via Plettenburg de gemeente Nieuwegein weer verlaten naar de Plofsluis. Deze sluis in het Amsterdam Rijnkanaal was bedoeld om dit kanaal snel te kunnen afsluiten. Hier eindigt onze etappe voor deze dag.

Rietveldhuis
Fort bij Vechten
Romeinse wachttoren
Fort Jutphaas
Amelisweerd