Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Waterliniepad: Nieuwegein - Culemborg 19km.

GPS

Op deze stralende zomerdag lopen we via het industrieterrein van Nieuwegein naar de oevers van het Amsterdam Rijnkanaal waar we langs de Plofsluis lopen die vroeger het kanaal had moeten afsluiten.

We lopen nog even langs het Amsterdam Rijnkanaal en lopen daarna tussen de weilanden door, waar we via verschillende graskaden langs sloten en vaarten en over bruggetjes richting Schalkwijk en Tull aan 't Waal lopen, door een stil en verlaten weidelandschap.
Bij Tull aan 't Waal lopen we rond het Fort Werk aan de Korte Uitweg en wandelen we over de gedekte gemeenschapsweg naar Fort Honswijk. Deze gedekte gemeenschapsweg is de enige overgebleven intacte gedekte weg van de Waterlinie.
Rond Fort Honswijk lopen we de Lekdijk op, richting de spoorbrug van Culemborg en passeren even later Het werk aan de Groene weg, een complex van aarden wallen en loopgraven.
Even later dalen we af naar de oevers van de Lek en lopen we door het polder/natuurgebied Steenwaard naar het pontje over de Lek om over te steken naar Culemborg.
In Culemborg lopen we langs de Lek door de polder/natuurgebieden van de Baarsemwaard en de Goilberdingenwaard naar het Fort Werk van de Spoel, waar we om het fort heen lopen en weer verder wandelen langs de Lek naar een stuw bij Fort Everdingen.
Langs de fortgracht van het Fort Everdingen lopen weer terug naar de Lekdijk om even later de Breedsteeg in te lopen waar we weer tussen de weilanden doorwandelen, hier eindigt onze etappe voor vandaag op deze prachtige zomerdag.

Plofsluis
Graskade
Fort Werk a/d Korte Uitweg
Gedekte gemeenschapsweg
Pontje Culemborg