Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Waterliniepad: Algemeen 145km.

GPS
RouteInformatie

Het Waterliniepad volgt de gehele Nieuwe Hollandse Waterlinie van Weesp naar Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een strook polderland van ca. 5 kilometer breed en een lengte van 85 kilometer.
De linie verbindt de voormalige Zuiderzee met de Biesbosch, zodat bij oorlogsdreiging dit gebied onder water gezet kon worden.
Het Waterliniepad is een zogenaamd themapad waardoor de route zoveel mogelijk loopt langs de verdedigingslinies van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de route heeft een totale lengte van 145 kilometer.

De route voert langs overblijfselen van de Nieuwe Hollandse Waterline en loopt onder meer langs verschillende vestingen, zo'n 50 forten en batterijen, inundatiesluizen en andere onderdelen van deze 19e-eeuwse verdedigingslinie.
Verder komen we onderweg bijzondere punten tegen als het Naardermeer, langs de Vecht en de bossen van Amelisweerd, onder meer de rivieren Lek en de Linge en de oude plaatsen Naarden, Gorinchem en Woudrichem zijn in de route opgenomen. Het landschap onderweg is zeer fraai en wisselend en er wordt veelal gelopen op onverharde paden.

Omdat het Waterliniepad een themapad is bevat de routegids naast de routebeschrijving met kaarten veel praktische informatie en veel achtergrondinformatie over deze Nieuwe Hollandse Waterlinie, het pad is in twee richtingen bewegwijzerd met geel-rode tekens.
Tevens bevat de routebeschrijving nog een vijftal extra rondwandelingen met een lengte varierend van 8 tot 15 kilometer.