Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Noaberpad: Zwillbrock - Witte Veen 24,5 km.

GPS

Na Zwillbrock wandelen we verder over het Noaberpad naar de Nederlandse grens en vanaf grenspaal 813 blijven we voorlopig deze grens volgen.
Onderweg passeren we verschillende grenspalen en vlak voor Oldenkott steken we het riviertje de Berkel over. Na Oldenkott lopen we Duitsland verder in naar het natuurreservaat van het Ammeloer Venn.
We passeren verschillende waterplassen en zien ook diverse watervogels.
We wandelen verder en komen bij het natuurreservaat "Luntener Fischteich" waar we via een houten vlonderpad over de moerassen lopen.
Na dit natuurgebied lopen we weer naar de Nederlandse grens en steken deze bij grenspaal 834 over en passeren even later de Zoddebeek. Nu komen we op het traject van het Trekvogelpad en dit traject gaan we een stuk volgen.
Verder lopend komen we bij het riviertje de Buurserbeek dat we via een fraaie boogbrug oversteken. Hier lopen we het gebied van het Twistveen in, een grensstreek waar vroeger vaak om gestreden is.
In het natuurgebied van het Twistveen passeren we waterplassen, heidevelden en veel Rhododendronstruiken. Vaak steken we via verschillende knuppelpaden de moerasgrond over.
Even later komen we in het natuurreservaat van het Witte Veen, vroeger een geliefd gebied voor smokkelaars. Kraanvogels gebruiken dit gebied in het voor-en najaar tijdens de vogeltrek als tussenstation.

Berkel
Kerk Oldenkott
Buursebeek
Twistveen
Grenspaal