Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Noaberpad: Jipsinghuizen - Smeerling 22 km.

GPS

Bij Jipsinghuizen, steken we de Ruiten Aa over en lopen langs de weg en nemen even later de afslag naar de Wollinghuizersluis in het Ruiten-Aa kanaal.
Bij de Wollinghuizersluis steken we het Ruiten-Aa kanaal over en wandelen naar het Moddermanspad, een lange grindweg met statige bomen, die hier tussen de weilanden doorloopt naar de vestingsstad Bourtange.
Bij Bourtange aangekomen, loopt de route naar rechts en lopen we voor een deel om Bourtange heen. Via een tweetal ophaalbruggen lopen we de vesting binnen via de Oostpoort en na een kleine rondwandeling door het vestings-stadje verlaten we Bourtange weer via de westpoort.
Daarna lopen we naar het Bourtangekanaal, steken deze over en wandelen verder langs dit kanaal naar het Ruiten-Aa kanaal. Bij de Bourtangersluis steken we deze over en volgen het Ruinten-Aa kanaal een stukje zuidwaarts. Dan volgen we een pad door de weilanden en komen bij een natuurgebied waar de Ruiten Aa doorheen stroomt.
We steken al snel de Ruiten Aa over en lopen langs de Ruiten Aa verder, die hier erg meandert en passeren onderweg enkele zeer nieuwsgierige paarden.
Bij de Ooster Esch verlaten we de Ruiten Aa en lopen langs verschillende akkerlanden en struikgebieden naar het bosgebied van het Metbroekbosch. Hier lopen we langs enkele vaarten en watertjes en even later passeren we een grote ven en lopen dan weer terug naar een lokale weg.
Hier is weer een kleine routewijziging en langs de oevers van een vaart en een fietspad, lopen we verder naar het theehuis van het museale dorpje Smeerling.
Onderweg zien we opvallend veel zwerfkeien die her en der liggen bij de verschillende boerderijen. Deze zwerfkeien dateren uit de ijstijd en zijn uit de akkers opgeploegd.

Wollinghuizersluis
Moddermanspad
Bourtange
Bourtange
Ruiten Aa