Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 2: Velsen Zuid - Haarlem 22km.

GPS

Vanaf de pont over het Noordzeekanaal lopen we naar Oud-Velzen. Onderweg zien we een marquette waarop te zien is dat het Noordzeekanaal Velzen letterlijk heeft gehalveerd.
Na Oud-Velzen lopen we de parken binnen van Velzerbeek, Waterland en Beeckestijn. We passeren de buitenplaats Beeckestijn, de vijver en lopen verder door dit fraaie parkbos.
Via een onverhard pad lopen we naar Driehuis en wandelen even later het bosgebied van de Heerenduinen in. Daarna lopen we verder en komen in het duingebied van Duin- en Kruidberg.
Via verschillende duinpaden wandelen we verder, passeren enkele duinmeren en komen bij het strand dat we gaan volgen richting Bloemendaal aan Zee.
Aangekomen bij het strandpaviljoen Parnassia verlaten we het strand en lopen de duinen weer binnen. We passeren het Vogelmeer en enkele duintoppen zoals de Hazenberg, de Helmberg en de Konijnenberg.
Daarna wandelen we verder door de duinen en passeren het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. We steken even later de drukke N200 over.
Even later aangekomen bij de spoorbaan Haarlem-Zandvoort, gaan we voor de spoorbaan links en lopen naar het station Overveen. Dit stationsgebouw van Overveen dateert uit 1881.
Via de Bloemendaalseweg en de Julianalaan wandelen we verder en passeren een spoorbrug waarna we rechts gaan en richting het station van Haarlem lopen.
Het huidige station van Haarlem, dat over de Spaarne werd gebouwd dateert van 1908. Het is het enige station in Nederland in de Art Nouveau of Jugendstil-stijl en één van de markantste gebouwen in de stad Haarlem. In het gebouw zijn vele tegeltableaus aangebracht.

Noordzeekanaal
Oud-Velzen
Beeckestijn
Duinmeren
Bezoekerscentrum