Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 2: Groet - Bergen aan Zee 13km.

GPS

Vanaf de Kerkbrink in Groet lopen we direct de duinen in en klimmen gelijk naar de eerste duintop.
Vanaf hier is het regelmatig klimmen en dalen over de verschillende duintoppen waarbij we wisselend uitzicht hebben over het achterliggende polderlandschap en de dorpen Groet, Catrijp en Bregtdorp.
Op één van deze duinen staat een houten uitzichttoren.
Ter hoogte van Schoorl passeren we een steile klimduin en even later hebben we een fraai uitzicht over Schoorl en het bezoekerscentrum onder ons. We passeren hier de hoogste duinen van Nederland en even later de 54 meter hoge Klimduin. Deze duin is tevens het hoogste punt van Noord-Holland.
Dan begint het pad langzaam te dalen en bereiken we na enige tijd een aantal heidevelden en een paar kleine duinmeren waar we langs lopen.
Daarna passeren we weer een aantal heidevelden afgewisseld met wat duinpannen en een bosgebied.
Even later wordt het aantal bomen en struiken steeds minder en zien we duidelijk dat we dichter bij de kust komen omdat het aantal duinen en zandvlaktes toeneemt.
Dan komt de toren van Huize Glory in zicht. Deze toren hoort bij een oud villa complex uit 1916 dat vroeger Villa Russenduin heette en is tegenwoordig een hotel.
Na nog wat duinpaden komen de eerste huizen van Bergen aan Zee in zicht en vlak daarna lopen we Bergen aan Zee binnen bij "Het Zeehuis". Het Zeehuis werd in 1908 gebouwd in opdracht van het Burgerweeshuis te Amsterdam en later gebruikt als kinderkolonie. Nu wordt het beheerd door het Nivon en kan men er overnachten. Voor Het Zeehuis staat een LAW handwijzer.
Via de Elzenlaan lopen we verder langs Bergen aan Zee en hier beëindigen we deze etappe van het Nederlands Kustpad.

Kerk Groet
Uitzichttoren
Schoorl
Duinmeer
LAW handwijzer