Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 2: Langevelderslag - Katwijk 16km.

GPS

Bij de strandpaviljoens van Langevelderslag lopen we het strand op en gaan dit geruime tijd volgen.
Voorbij de antennes van het Marine Radiostation verlaten we het strand en lopen links de duinen in langs een golfterrein.
We lopen even later door de dennenbossen van de boswachterij Hollands Duin. Nadat we het fietspad van de Duijndamse Slag zijn overgestoken wandelen we weer door een open duingebied en passeren even later de Houwaarderduin.
Door het gebied van de Noordduinen lopen we verder richting Noordwijk en passeren het Atlantikwallmuseum. Een museum dat is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog.
Dan komt Noordwijk in zicht en lopen we de boulevard op van de badplaats tot aan het hotel Huis ter Duin. Nadat we rondom het hotel zijn gelopen wandelen we verder over de zuidboulevard.
Als we weer bij de duinen komen gaan we het pad door de Coepelduynen volgen. Deze langgerekte duinstrook is één van de kalkrijkste duinen van Nederland. In deze Coepelduynen heeft nooit waterwinning of bosbouw plaatsgevonden, in dit gebied groeien veel verschillende kruidensoorten.
Daarna komt Katwijk in zicht en vlak voordat we deze badplaats binnenlopen steken we het waterkanaal over van de Binnenwatering. Tot de 12 eeuw mondde de Oude Rijn hier bij Katwijk uit in de zee. Het gevecht tussen de rivier en de zee (dichtslibben) heeft eeuwen geduurd en werd uiteindelijk door de zee gewonnen.
We wandelen verder over de boulevard en nadat we eerst de kerk zijn gepasseerd lopen we even later langs een vierkante witte toren Het Vissersvuur. Een vuurbaken die gebouwd werd in 1605 voor de Katwijkse vissers van destijds.

Houwaarderduin
Atlantikwallmuseum
Noordwijk
Binnenwatering
Katwijk