Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 2: Van Ewijcksluis - Callantsoog 19km.

GPS

Vanuit Van Ewijcksluis lopen we over een stukje dijk naar de Veerweg die we inslaan.
We lopen hier op enige afstand van de Lage Oude Veer een voormalige Wadgeul die vroeger direct in verbinding stond met de Waddenzee.
Langs de Veerweg staan verschillende grote boerderijen en hebben we wijdse uitzichten over het polder gebied.
Na enige tijd komt de molen van Anna Paulowna in zicht en lopen we de Kneeskade in. We wandelen hier langs het water van de Hoge Oude Veer, eveneens een oude Wadgeul en onderweg passeren we wederom verschillende grote boerderijen.
Bij Oudesluis aangekomen lopen we langs de oude zeesluis uit het jaar 1631 die zijn functie als zeesluis al lang heeft verloren. Op de zijgevel van de sluiswachterswoning staan nog de tarieven uit 1850 vermeld.
Na Oudesluis steken we de spoorbaan naar Den Helder over en lopen verder over een grasdijk langs de Zijpedijk. Deze Zijpedijk was tot 1845 de zeedijk vanwaar men naar het eiland Wieringen kon kijken.
Op afstand zien we een Eendekooi en even later komen we bij het natuurgebied van de Mosselwiel. In de verschillende waterpartijen zien we verschillende watervogels.
Aangekomen bij het Noord-Hollandskanaal lopen we naar het dorpje 't Zand. Hier steken we het Noord-Hollandskanaal over. Vroeger lag hier een Vlotbrug. Een Vlotbrug was in de 19e eeuw een goedkope uitvoering van de ophaalbrug. Later zijn de meeste vlotbruggen vervangen door electrische pontonbruggen maar de werking bleef hetzelfde.
Na 't Zand lopen we naar de Zijperzeedijk, ook deze dijk was vroeger de oude zeedijk en ligt nu midden in het landschap. We lopen een stuk over deze oude zeedijk en verlaten deze dijk bij de Westerweg bij Callantsoog.
Bij een grote camping staat een LAW wegwijzer die ons verwijst naar Den Helder 18km, Den Oever 42km en Hoek van Holland 194km. Hier beëindigen we deze etappe.

Molen Anna Paulowna
Hoge Oude Veer
Oudesluis
Zijpedijk
't Zand