Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 2: Bergen aan Zee - Castricum 16,5km.

GPS

Vanaf de Elzenlaan in Bergen aan Zee beginnen we deze etappe van het Nederlands Kustpad.
We lopen al snel de duinen in en gaan ruim 2 kilometer een pad volgen dat wisselend door duinpannen en langs verschillende struiken loopt afgewisseld met enkele heidevelden. Onderweg zien we enkele oude stenen wegwijzers.
Dan buigt het pad af richting de duinenrij bij het strand en passeren we rechts enkele duinmeren waar verschillende paarden grazen.
Hier besluiten we om het pad door de duinen te verlaten en de alternatieve route over het strand te gaan volgen naar Egmond aan Zee.
Na ruim 3 kilometer strand bereiken we het eerste standpaviljoen van Egmond aan Zee. Hier verlaten we het strand en lopen over de boulevard richting de vuurtoren. Deze J.C.J. van Speijk vuurtoren uit 1833 is één van de oudste, nog actieve vuurtorens van Nederland. De voet van de vuurtoren vormt een imposante graftombe die herinnert aan luitenant-ter-zee Jan van Speijk.
Na de vuurtoren volgen we nog even een stukje boulevard en lopen dan weer het duingebied in waarbij we verschillende onverharde paden gaan volgen door dit duingebied.
Na ruim 4 kilometer open duingebied lopen we een bosachtig gebied binnen. Dit duinbos werd in de 19e eeuw aangeplant om de duinen te beschermen. Vanaf hier blijft dit duinbos ons beeld bepalen en na ruim 3 kilometer bereiken we het bezoekerscentrum De Hoep van het Provinciaal Waterleidingsbedrijf. Hier ligt ook het theehuis Johanna's Hof.
Bij dit bezoekerscentrum en het theehuis beëindigen we deze etappe van het Nederlands Kustpad.

Wegwijzer
Duingebied
Doorgang strand
Egmond
Duinbos