Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 2: Den Helder - Callantsoog 19km.

GPS

Komend vanuit het station van Den Helder houden we links aan en lopen naar de Watertoren.
Bij de watertoren rechts lopen we naar de zeedijk waar we een fraai uitzicht hebben over het Marsdiep, het eiland Texel en de zandplaat Noorderhaaks.
We gaan nu deze zeedijk geruime tijd volgen en hebben links een uitzicht op Den Helder en rechts het Marsdiep en na de bocht de Noordzee.
Vervolgens passeren we links fort Erfprins, de vuurtoren Lang Jaap (de hoogste vuurtoren van Nederland met 63 meter) en daarna Fort Kijkduin dat in 1811/1813 werd gebouwd in opdracht door Napoleon.
Na Fort Kijkduin lopen we het duingebied in van de Grafelijkheidsduinen en passeren de Harmplas veel Schotse Hooglanders grazen.
We blijven door de duinen lopen en hebben regelmatig uitzichten over het polderland achter de duinen en passeren Julianadorp met zijn vele vakantieparken.
Daarna lopen we door het duingebied van de Noord Duinen met verschillende duinvalleien met duinroosjes en passeren we de vuurtoren De Kaap.
Na nog een aantal duinvalleien komen we bij het kleine poldertje Botgat dat vroeger een militair schietterrein was. Hier verlaten we de duinen en lopen bij Groot Keeten het polderlandschap in van de Zandpolder.
Hier passeren we enkele vakantieparken en lopen over enkele polderwegen richting Callantsoog door de polders van Zandpolder en de Jewelpolder.

Den Helder
Fort Kijkduin
Harmplas
Vuurtoren De Kaap
Zandpolder