Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Nieuwersluis - Kockengen 11km.

Door eventueel slecht weer deze keer een korte etappe die we beginnen in Nieuwersluis.
We lopen door Nieuwersluis en wandelen naar het bosgebied van Over-Holland dat we even later inlopen.
Daarna bereiken we het Amsterdam-Rijnkanaal en lopen naar het voetveer dat ons even later overzet.
Aan de andere zijde van het Amsterdam-Rijnkanaal lopen we richting de A2, steken deze over en lopen naar het dorpje Nieuwer ter Aa. Via het Laantje en Oud Aa komen we bij de Boterwal. De Boterwal is een veenkade die door een weids polderlandschap loopt met langgestrekte stroken weiland en spaarzaam wat groepjes bomen en struiken. Op de wal zelf staan verschillende knotbomen.
Dan komt het recreatieterrein Bosdijk in zicht, we lopen over dit terrein over enkele graspaden en wandelen even later weer de Veenkade op. Deze Veenkade gaan we nu geruime tijd volgen.
Deze grasdijk met houtwal loopt tussen verschillende weilanden door. We blijven de Veenkade volgen en lopen daarna het nieuwe natuurgebied de Grote Sniep binnen. Midden in dit natuurgebied staat een klein paviljoen met een uitkijktoren.
Aan het eind van de Veenkade komen we bij de Dooijersluis. De Dooijersluis was vroeger een sluis, maar is nu een gemaal, de sluis is de meest westelijk begrenzing van de Oude Hollandse Waterlinie.
Dan volgt er een graskade langs het water van de Bijleveld en zien we aan de overzijde van het water de Sprengense Molen, een wipmolen uit 1841. Even later komen we bij het water van de Groote Heicop. Dit water moeten we oversteken met een klein trekpontje waarna we de grasdijk verder gaan volgen richting Kockengen.
In Kockengen, bij de kleine witte ophaalbrug bee´ndigen we deze etappe van het Floris V-pad.

Nieuwersluis
Voetveer
Boterwal
De Grote Sniep
Trekpontje