Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Dordrecht Zuid - Johannapolder 17km.

We lopen naar het water van de Dordtsche Kil waarna we een stukje dijk gaan volgen langs dit water.
Net voorbij de Kiltunnel dalen we af en gaan het fietspad door de tunnel volgen.
Bijna aan het einde van de tunnelbuis gaan we met een roltrap omhoog en lopen daarna rechts de dijk op langs de Dordtsche Kil. Links passeren we de watertoren van 's-Gravendeel.
Vanaf hier gaan we een graspad over de Trekdamse Dijk volgen. Na enige tijd passeren we een klein havencomplex en wandelen we verder over de gras dijk naar het buurtschap De Wacht.
Hier verlaten we de dijk en wandelen over stille asfaltwegen door de Meeuwenoordsche Polder. Na het Schenkeltje (een smal asfaltweggetje) lopen we weer een grasdijk op, de Hoge Dijk die we weer geruime tijd gaan volgen tot vlak voor Strijensas.
In Strijensas lopen we over de oude ophaalbrug uit 1908 en de uit 1649 stammende oude sluis.
Even buiten Strijensas lopen we het natuurgebied binnen van de Sasseplaat en via enkele bruggen lopen we hier door een ruim water en moerasgebied met verschillende kreken. Onderweg passeren we een replica van een oude Motte. Een vaak middeleeuwse kunstmatige heuvel waarop vaak een verdedigingswerk was aangebracht.
Ter hoogte van de Zeehondenplaat kiezen we voor de zomervariant van dit deel van de route. Via een Laarzenpad lopen we het moerasgebied binnen van de Plaat van het Land van Essche.
Via verschillende onverharde paden wandelen we verder langs het Hollandsch Diep en komen na geruime tijd bij een voetveer dat handmatig bediend moet worden.
Nadat we de kreek met dit trekpontje zijn overgestoken lopen we naar Raepshille in de Johannapolder.

Kiltunnel
Watertoren
Hoge Dijk
Strijensas
Trekpontje