Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Schoonhoven - Nieuw-Lekkerland 17km.

Bij de pont over de Lek beginnen we deze etappe van het Floris V-pad en lopen we over de Veerse Dijk naar Nieuwpoort.
Nieuwpoort is een oude vestingsstad die in 1283 stadsrechten kreeg en later deel uitmaakte van de oude Hollandse Waterlinie.
Na Nieuwpoort waar een LAW handwijzer staat volgen we een leuke graskade langs de Wilgenweg en vlak voor Groot-Ammers steken we de Lekdijk over en gaan we een pad voor de uitwerwaard langs de Lek volgen.
Daarna lopen we Groot-Ammers binnen en bij de Ammersche Boezem verlaten we Groot-Ammers weer en lopen we de onverharde Tiendweg op die we nu geruime tijd gaan volgen.
Nadat we de Veerweg zijn overgestoken lopen we (nog steeds op Tiendweg) naar het natuurgebied de Kooi. Dit natuurgebied ligt niet aan het Floris V-pad maar deze eendenkooi is zeker een bezoekje waard.
Vervolgens wandelen we verder over de Tiendweg en passeren Streefkerk. In de omgeving van Streekkerk bevinden zich diverse windmolens: de poldermolens Broekmolen, de Achtkante Molen, de Kleine Molen, de Oude Weteringmolen en de korenmolen De Liefde.
Nadat we verder lopen over de Tiendweg passeren we eerst de Kleine Tiendwegmolen, een wipmolen uit 1751 en vlak daarna de Achtkante Molen, een rietgedekte molen uit 1761. Vlak daarna passeren we de Molen de Liefde (vroeger de Hoop), dat nu een museum is. Deze molen werd in 1970 stilgelegd en daarna is de kap van deze molen verwijderd.
Even later komen we bij de Zijdeweg, we verlaten hier de Tiendweg en lopen naar de Lekdijk. Op de Lekdijk hebben we uitzicht op de rivier de Lek en gaan we deze dijk een stuk volgen richting Nieuw-Lekkerland.
Bij de 34 meter hoge watertoren van Nieuw-Lekkerland die gebouwd in 1915 beŽindigen we deze etappe van het Floris V-pad.

Veerpont Schoonhoven
Graskade Wilgenweg
Groot-Ammers
Tiendweg
Molens Streefkerk