Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Oudewater - Schoonhoven 16,5km.

In Oudewater lopen we langs de Hollandse IJssel en wandelen al snel een graskade op.
We verlaten nu Oudewater over deze graskade, een jaagpad langs de Hollandse IJssel die we geruime tijd gaan volgen.
Het riviertje slingert door het Groene Hart en zowel links als rechts zien we verschillende boerderijen.
Bij Hekendorp aangekomen steken we de Hollandse IJssel over bij het Wilhelmina van Pruisenbruggetje. De hier vlakbij gelegen Goejanverwellesluis is vooral bekend doordat prinses Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van prins Willem V hier in 1787 enige tijd werd vastgehouden.
Dan lopen we de polder Rozendaal in en komen bij de Tiendweg een onverharde kade langs de Tiendwegwetering. Deze kade gaan we geruime tijd volgen tot het Pelgrimspad zich samenvoegd met het Floris V-pad.
Na een LAW handwijzer komen we bij het riviertje de Vlist en gaan we het smalle weggetje langs dit riviertje helemaal volgen tot aan Schoonhoven.
Langs de Vlist staan weer vele soorten van boerderijen en na enige tijd wandelen we door het buurtschap Vlist. Even daarna passeren we het buurtschap Bonrepas. Hier bij Bonrepas werd op 28 juni 1787 aan het riviertje de Vlist Wilhelmina van Pruisen aangehouden.
Vlak voor Schoonhoven lopen we langs de Bonrepasmolen. De Bonrepasmolen is een wipmolen die omstreeks 1600 hier langs de Vlist werd gebouwd. De molen maalt met behulp van een scheprad en heeft een opvoerhoogte van 1 meter.
Dan lopen we Schoonhoven binnen en na een passage over een 17e eeuwse stadwal lopen we het centrum in. Schoonhoven is bekend als de "Zilverstad" en in het centrum zien we dan ook verschillende zilverwinkeltjes.
Bij de Veerpoort verlaten we de zilverstad en lopen naar de pont over de Lek waar we deze etappe van het Floris V-pad beŽindigen.

Jaagpad
Wilhelmina van Pruisenbruggetje
Tiendweg
Bonrepasmolen
Veerpoort