Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Johannapolder - Willemstad 20km.

Vanaf Raepshille in de Johannapolder lopen we door een polderlandschap naar de Buitendijk.
Na de Buitendijk lopen we over een fietspad de Lugtenburgse Dijk op en even later de Schuringsedijk die we geruime tijd gaan volgen.
Voor het water van de Schuringsche Haven gaan we links een smalle asfaltweg in en lopen onder grote bomen door tot de Lange Boomweg waar we het water van de Schuringsche Haven oversteken en links de Nieuwe Oosterse Polderdijk inlopen.
Eerst lopen we onderaan de dijk en even later boven op de dijk en zien we links een uitgebreid moerasgebied met kreken liggen met vele watervogels waaronder Lepelaars.
Dan lopen we naar Numansdorp en na de haven gaan we een grasdijk op langs de Dorpshaven. Aangekomen bij de dijk langs het Hollandsch Diep lopen we deze grasdijk op en blijven we deze dijk geruime tijd volgen.
Bij de Tramweghaven aangekomen lopen we om deze haven heen en via een klein bosgebied wandelen we naar de Haringvlietbrug die we gaan oversteken. Deze Haringvlietbrug die in 1964 werd geopend is ruim 1.2 kilometer lang en steekt op het hoogste punt 13,3 meter boven het water van het Hollandsch Diep uit.
Na de Haringvlietbrug lopen we eerste nog langs een paar groenstroken en wandelen dan naar de Volkenraksluizen. Hier steken we eerste de jachtensluis over, vervolgens de spuisluis en dan de drie grote kolken voor de beroepsvaart. Dit sluizencomplex behoort tot één van de grootste voor de binnenvaart in Europa.
Direct na de laatste sluis en brug lopen we via een smal graspad omlaag naar de Hellegatsweg en even later langs het sluizencomplex waar een uitkijktoren staat langs de sluizen.

Schuringsche Haven
Numansdorp
Hollandsch Diep
Haringvlietbrug
Volkenraksluizen