Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Dinteloord - Steenbergen 21km.

Wandelend op de Stoofdijk in Dinteloord, verlaten we deze plaats en lopen verder over de Oudlandse Dijk door de Annapolder.
Hierna volgen verschillende stille dijkwegen.
Via de Smalle Dijk, de Kleine Dijk en de Koningsoord Dijk komen we op de Sasdijk waar we het asfalt verlaten en door de weidegebied om een kreek heen lopen richting de Beneden Sas bij de Dintelse Gorzen. Bij het sluiten van de Philipsdam kwam er een einde aan eb en vloed waarna de Dintelse Gorzen ontstond door de droogvallende schorren.
Bij de Beneden Sas, een sluizencomplex uit 1824 steken we de Steenbergse Vliet over via een schuifbrug over dit water. Hier staat ook een uitkijktoren, gebouwd boven op een bunker, de Bunkertreppe met een fraai uitzicht over het schorre gebied en het Volkerak.
Via de Heense Dijk wandelen we naar het buurtschap De Heen, passeren een jachthaven en lopen even later over een grasdijk langs de Steenbergse Vliet richting het voormalige Fort Hendrik.
Fort Hendrik wordt gerenoveerd en de contouren van de dit fort zijn al duidelijk zichtbaar geworden. Het fort werd destijds aangelegd in 1626 ter verdediging van West-Brabantse Waterlinie. Bij de ingang van het fort is een uitkijktoren gebouwd die een goed overzicht geeft over het fort met zijn sterpunten en de Graaf Hendrikpolder.
Wandelend langs de Steenbergse Vliet lopen we naar Steenbergen en bij de jachthaven lopen we Steenbergen binnen. Steenbergen is een Oranjestad dat na de Spaanse overheersing tijdens de tachtigjarige oorlog in de 1590 door prins Maurits weer werd bevrijd.
In Steenbergen lopen we langs het oude centrum, door een park en langs de oude vestingsgracht. Nadat we de bij de zuidwal de vestingsgracht hebben verlaten beŽindigen we hier deze voorlaatste etappe van het Floris V-pad.

Sasdijk
Beneden Sas
Steenbergse Vliet
Fort Hel
Steenbergen