Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Kockengen - Oudewater 25km.

We verlaten Kockengen langs het water van de Bijleveld en even later wandelen we de Hollandse Kade op.
De Hollandse Kade is een brede houtwal die loopt door het polder gebied van Kockengen en Gerverscop.
Aan het eind van de Hollandse Kade steken we de Oude Rijn over en gaan we het Jaagpad langs dit water volgen tot aan Woerden. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn een tijd de grens (Neder-Germaanse limes) van het Rijk. In Woerden stroomt de Oude Rijn in de Singelgracht.
In Woerden steken we de Singelgracht over en lopen door het oude centrum van Woerden. Nabij de molen van Woerden genaamd de Windhond uit 1755 steken we opnieuw de Singelgracht over en verlaten we het centrum van Woerden.
De route loopt verder door een buitenwijk van Woerden en bij de Kromwijker wetering gaan we het smalle weggetje langs dit water volgen. Als we onder de drukke A12 doorlopen gaan we naar rechts en lopen door het Hoornsche Bos en komen langs het landgoed van Huize te Linschoten.
Dit landgoed bestaat uit landerijen en bossen. Huis te Linschoten werd in 1624 gesticht en later in 1834 werd er een buitengracht aangelegd.
Aangekomen bij het riviertje de Lange Linchoten gaan we het smalle weggetje langs dit water geruime tijd volgen tot aan Oudewater. Langs de Lange Linschoten liggen veel oude boerderijen. Onderweg passeren we het buurtschap Lange Linschoten en Snelrewaard. De typische hoge bruggetjes over de Lange Linschoten worden Kwakels genoemd.
Dan lopen we Oudewater binnen en via de Kromme Haven en de Donkere Gaard lopen we naar de Markt. In het centrum van Oudewater staan veel monumentale gebouwen als de Heksenwaag, het stadhuis en de Sint-MichaŽlskerk.
Waar de Lange Linschoten in de Hollandse IJssel stroomt gaan we het pad langs de Hollandse IJssel volgen. In een buienwijk van Oudewater langs de Hollandse IJssel beŽindigen we deze etappe van het Floris V-pad.

Kockengen
Hollandse Kade
Woerden
Kwakel
Oudewater