Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Floris V-pad: Ankeveen - Nieuwersluis 20km.

In Ankeveen wandelen we over het Verlengde Bergse Pad richting 's-Graveland.
Dit pad loopt dwars door weilanden, struikgewassen en langs verschillende sloten voordat we bij 's-Graveland aankomen.
In 's-Graveland lopen we via een saaie asfaltweg De Kwakel naar Kortenhoef waar we het natuurpad Oppad inlopen. Het Oppad is een oud kerkpad tussen Kortenhoef en ‘s-Graveland. Deze fraaie veenkade loopt dwars door vele struiken, rietkragen en een klein moerasgebied.
Na dit veenpad steken we het Hilversumsch Kanaal over en de drukke N201 en wandelen naar de Kromme Rade. De Kromme Rade is de oude grens tussen de voormalige gewesten Holland en Utrecht. Het woord ‘rade’ is afgeleid van rooien of raaien, wat ‘een grens trekken’ betekent. Links liggen de akkers van de Vuntus plas en rechts het moerasgebied van Het Hol.
We steken de Horndijk over en lopen verder over de Lambertskade. Deze veenkade loopt dwars door een tweetal plassen de Wijde Blik en de Loenderveensche Plas. Onderweg passeren we een vogel uitkijktoren over de Loenderveensche Plas.
Dan komen we opnieuw bij de Vecht en steken deze bij Vreeland over om aan de andere zijde een jaagpad langs de Vecht te gaan volgen. Dit pad is het oude jaagpad langs de Vecht en loopt nu door verschillende gras en rietkragen heen.
Bij Loenen aan de Vecht passeren we de molen De Hoop. De Hoop is een in 1901 gebouwde korenmolen. Deze stellingmolen verving een in 1900 afgebrande voorganger.
Na het oude centrum van Loenen aan de Vecht lopen we opnieuw op het jaagpad langs de Vecht. Aan de rechtzijde passeren we verschillende oude landhuizen die destijds door verschillende rijke kooplieden zijn gebouwd.
Na enige tijd komen we in Nieuwersluis, het dorp is destijds gebouwd rondom een sluis tussen de rivier de Vecht en de Angstel.
Hier beeďndigen we deze etappe van het Floris V-pad.

Bergse Pad
's-Graveland
Oppad
Moerasgebied Het Hol
Nieuwersluis