Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Brabants Vennenpad: Biest-Houtakker - Roovert 18km.

GPS

Deze 6e etappe van het Brabants Vennenpad voert ons van het Wilhelminakanaal bij Biest-Houtakker naar grenspaal 209 bij Roovert.
Vanaf de brug over het Wilhelminakanaal volgen we het pad langs het kanaal en steken even later het Spruitenstroompje over.
Dan verlaten we het pad langs het Wilhelminakanaal en lopen tussen de akkerlanden door en steken even later wederom het voormelde riviertje over.
Na enige tijd lopen we het bosgebied van het landgoed Annania's Rust binnen, een dekzandrug tussen de riviertjes de Reusel en het Spruitenstroompje.
Na verschillende fraaie bospadden bereiken we de drukke N269, steken deze over, lopen Hilvarenbeek binnen en lopen naar het centraal gelegen plein bij de statige kerk van deze gemeente.
Dan verlaten we Hilvarenbeek en lopen over een lange zandweg naar de bossen van het landgoed Gorp. Vanaf nu zijn de komende kilometers één en al bospaden en passeren we verschillende kleine weiden in dit bosgebied en de Galgenberg.
Na enige tijd komen we bij de oevers van de Rovertsche Leij, een kleine beek die flink meandert in deze bossen. We blijven deze beek enige tijd volgen en passeren Gorp de Leij, een kleine enclave binnen het Landgoed de Gorp met o.a. een 17e eeuwse voorraadschuur.
De route verlaat nu even de Rovertsche Leij en loopt naar het kasteel Gorp, rondom dit kasteeltje liggen enkele boerderijen. Het kasteel Gorp werd in de 19e eeuwse gebouwd op last van de toenmalige baron Zerezo de Tejade.
We vervolgen de route van het Brabantse Vennenpad en passeren de Warande, een 18e eeuws sterrenbos. Daarna komen we bij de Paradijsbrug over de Rovertsche Leij en vanaf hier gaan we deze beek weer enige tijd volgen door deze bosrijke streek.
Enige tijd later steken we de Rovertsche Leij weer over en lopen langs de Moorkes, een vennetje fraai gelegen in de bossen. Op deze plek staan langs de route vele fraaie grote Rhododendronstruiken.
Dan bereiken we een onverharde weg (de Roovert) die we naar rechts een stukje volgen tot vlak voor de brug over de Rovertsche Leij, waar ook grenspaal 209 staat. Hier eindigt onze 6e etappe van het Brabantse Vennenpad.

Spruitenstroompje
Hilvarenbeek
Enclave Gorp
Kasteel Gorp
Rovertsche Leij