Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Brabants Vennenpad: De Plateaux - Zeelberg 16km.

GPS

Deze 11e etappe van het Brabants Vennenpad voert ons van De Plateaux naar Zeelberg.
Vanaf de Stenenbrug over de Dommel lopen we het gebeid van de Lage Heide binnen.
Grenspaal 184 nabij de Stenen Brug over de Dommel heeft een recente geschiedenis. De 370 kilogram zware paal werd in 2005 gestolen, daarna teruggevonden in Nederland en met veel aandacht teruggeplaatst. In 2006 werd hij echter opnieuw gestolen en deze grenspaal 184 is nog steeds spoorloos.
We passeren een vogel uitkijkhut op kleine afstand De route loopt verder naar het buurtschap Achterste Brug waarna bossen en weilanden ons uitzicht bepalen.
Na enige tijd komt de Dommel weer inzicht en gaan we een pad langs de Dommel volgen tot aan Borkel. In Borkel passeren we op afstand de witte korenmolen en na het dorpsplein verlaten Borkel en lopen de bossen in van de Malpiebergsche Heide.
Na verschillende bospaden wandelen we het natuurreservaat De Malpie binnen en passeren we een groot aantal vennen en even verderop zien we de Dommel weer.
Na De Malpie lopen we verder door een bosgebied en passeren opnieuw een aantal vennen en komen bij de Venbergse Watermolen en de Dommel. Deze watermolen is één van de oudste watermolens van Europa gebouwd tussen 850 en 900 jaar na Chr. en maalt zowel olie als granen.
Dan komt de eerste buitenwijk van Valkenswaard in zicht en wandelen we naar het centrum van de plaats. Na het centrum verlaten we alweer snel Valkenswaard en lopen over een paar kleine asfaltwegen naar het buurtschap Zeelberg, waarbij we het trace van de oude spoorlijn naar Hasselt kruisen.
In Zeelberg steken we het riviertje De Tongelreep over waar we deze etappe van het Brabant Vennenpad beëindigen.

Dommel
De Malpie
Dommel
Venbergse Watermolen
De Tongelreep