Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Brabants Vennenpad: Kasteren - Kleine Aderven 22km.

GPS

Deze 4e etappe van het Brabants Vennenpad, voert ons van Kasteren naar de parkeerplaats bij de Kleine Aderven.
Vanaf de spoorwegovergang van het Duitse lijntje bij Kasteren, wandelen we de Geelderse bossen in een fraai bosgebied dat vol staat met paddenstoelen omdat het najaar is.
Via het weilandengebied van de Leemkuilen lopen we naar Boxtel en steken het Omleidingskanaal en de drukke A2 over.
In Boxtel lopen we door het centrum, passeren de statige Petruskerk uit de 15e eeuw en even later steken we de Dommel over.
We blijven even langs de Dommel lopen tot aan het kasteel Stapelen. Dit markante middeleeuwse kasteel met veel torentjes, kantelen en boogfriezen kwam in 1915 in handen van de Paters Assumptionisten en is nu een klein bedevaarts centrum voor de milieubeweging.
Dan lopen we langs het station van Boxtel, steken de spoorbaan over en even later het riviertje de kleine Aa. Nu komen we in het gebied van de Kampina, een heide en vennengebied dat samen met de Oisterwijkse bossen een groot natuurgebied is van Natuurmonumenten. Van de oorsponkelijk 2000 vennen in 1796 zijn er nu nog maar 850 over.
We passeren eerst nog de St. Annakapel en lopen dan via het Kerkpad door de heidevelden van de Kampina. Zowel links als rechts liggen verschillende grote en kleine vennen, die we op kleine afstand passeren.
Nadat we het kleine riviertje de Rosep zijn overgestoken, lopen we de bossen van Oisterwijk binnen. De heidevelden maken nu plaats voor een dicht bosgebied. We passeren enkele grote en kleine boerenhoeven en even later het natuurvriendenhuis Morgenrood van het Nivon.
Dan komt de Kleine Aderven in zicht een fraai gelegen bosven midden in de bossen. We lopen langs de oevers van deze ven en komen bij een parkeerplaats in de bossen, waar deze etappe van het Brabandse Vennenpad eindigt.

Leemkuilen
Petruskerk
Kasteel Stapelen
Kampina
Kleine Aderven