Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Brabants Vennenpad: Eeneind - Son en Breugel 18km.

GPS

Deze 2e etappe van het Brabants Vennenpad, voert ons van Eeneind naar Son en Breugel.
Bij de spoorwegovergang in Eeneind, lopen we richting het Strandbad van Nuenen en steken de drukke N270 over.
Dan lopen we door een weide gebied naar Opwetten en komen weer bij de Kleine Dommel.
Hier staat de Opwettense Molen, een watermolen met twee raderen van 7,5 en 9,5 meter. Deze Opwettense watermolen is één van de grootste watermolens van Europa. Ook deze watermolen heeft Vincent van Gogh geschilderd.
Hierna lopen we weer door een weidegebied en komen bij de bossen van de Lage Heide. Via verschillende bospaden lopen we langs een grote waterzuiveringsinstallatie en komen bij de oevers van de Dommel. De Kleine Dommel stroomt hier een klein stukje verderop in deze Dommel uit.
We lopen nu door Eckertdal, een buitenwijk van Eindhoven en even later, na een grote visvijver komen we weer bij de oevers van de Dommel uit, die we daarna een flinke tijd gaan volgen.
Langs de Dommel, die hier flink meandert, volgen we de oever over een zeer kronkelig pad. Af en toe zien we links nog wat buitenwijken van Eindhoven, maar aan de andere zijde van de Dommel liggen verschillende weilanden en landbouwgebieden.
Vlak voor Nederwetten, staat langs de oever van de Dommel de eenzame Toren van Kerkhoef, de oude toren van de gesloopte Sint Lambertuskerk.
Hier verlaten we even de oevers van de Dommel en lopen we naar het Wilhelminakanaal, die we even blijven volgen. Onderweg zien we het punt waar de Dommel onder dit kanaal doorstroomt.
Bij de Hooijdonksebrug, steken we het kanaal over, passeren daarna de Breugelsche Beek en lopen Son en Breugel binnen. Komen langs een gedenksteen van Pieter Breugel en even later langs de St. Genovevakerk.
Dan steken we de Dommel over en passeren een dierenweide en lopen de bossen van de Sonse Bergen binnen en komen weer even bij de oever van de Dommel uit en daarna bij een grote zijarm van deze rivier.
Dan verlaten we het gebied van de Sonse Bergen en lopen naar het buurtschap Wolfswinkel.

Opwettense watermolen
Dommel
Toren van Kerkhoef
Hooijdonksebrug
St. Genovevakerk