Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Veluwe Zwerfpad - Kroondomein West: Stakenbergweg - Garderen 18km.

GPS

Vanaf de parkeerplaats aan de Stakenbergweg wandelen we even naar de uitkijktoren.
Hier hebben we een bijzonder fraai uitzicht over de Elspeetsche Heide.
Na de uitkijktoren volgen we verschillende paden over de heide en passeren we de Liesberg. Ook hier hebben we weer een fraai uitzicht over het heidegebied.
Na enige tijd verlaten we de heide en lopen een bosgebied binnen waar we enkele bospaden volgen voor dat we aankomen in Elspeet.

In Elspeet wandelen we langs de schaapskooi, daarna langs de kerk en het centrum van Elspeet. Even later verlaten we deze plaats en wandelen langs de molen De Hoop.
Deze molen De Hoop is in 1894 gebouwd op de plek waar zijn voorganger was afgebrand. De molen is een achtkante houten korenmolen. De molen werd oorspronkelijk gebouwd als poldermolen in Wateringen maar werd in 1894 verplaatst naar Elspeet.
Na Elspeet wandelen we eerst over een heidegebied, daarna langs een bosrand en daarna door een akkergebied waar we de Kleine Koloniebeek oversteken.

Dan lopen we het bosgebied binnen van kasteel Staverden en na het Jachthuis steken we een zijbeek van de Molenbeek over. Als we verder wandelen door de bossen steken we even later de Staverdensebeek over.
Dan steken we de drukke N302 over, wandelen de heide op van het Houtdorper- en Speulderveld en hier volgen we geruime tijd verschillende paden over deze heide.
Als we aankomen bij een bosrand volgen we een pad langs een kleine vallei en daarna nog een paar bospaden waarna we door het buurtschap 't Paleis lopen.
We lopen hier verder langs de Beumelerberg en komen even later aan bij de eerste huizen van Garderen waar we in het centrum van deze plaats deze etappe van het Veluwe Zwerfpad beëindigen.

Uitkijktoren
Uitzicht
Liesberg
Schaapskooi
Molen De Hoop