Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Veluwe Zwerfpad - Hoge Veluwe Noord: Hoenderloo - Otterlo 15km.

GPS

In Hoenderloo lopen we door het toegangshek van het Nationale Park De Hoge Veluwe.
Direct na de ingang lopen we de bossen binnen en volgen verschillende bospaden.
We lopen om de Natuur Camping heen en wandelen steeds verder de bossen in en afwisseld over kleine heideveldjes.
Na geruime tijd komen we bij het Jachtslot St. Hubertus. Dit gebouw werd in 1914 ontworpen door architect Berlage in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller, stichters van het landgoed De Hoge Veluwe. Het gebouw bleef tot 1935 in bezit van het echtpaar Kröller-Müller, die het daarna aan de Staat der Nederlanden schonk.
Als we verder wandelen komen we langs het theehuis en passeren daarna de langwerpige vijver. Over vlonderpaden wandelen we door een moerasgebied en komen bij het oude pomphuis uit 1923, via een windmolen werd er water in de vijver gepompt.
Na weer enkele bospaden en heidevelden passeren we het bezoekerscentrum De Aanschouw en het Museonder dat een ondergronds museum is.
Dan komen we langs het Pampelse Zand en klimmen we omhoog over de Franse Berg, met 54 meter het hoogste punt van het park. Op de zuid flank van deze berg ligt het graf van het echtpaar Kröller-Müller. We passeren hier bij het Pampelse Zand ook nog enkele kunstwerken.
Als we verder wandelen volgen er diverse klimmetjes met verschillende trappen en passeren we De Oriënteertafel, ook wel De Stenen Tafel genoemd. De Oriënteertafel is gebouwd als oriëntatiepunt op een hoog punt van de heuvelreeks die het Cultuurpark scheidde van het Wildpark. Vanaf deze heuveltop was er destijds uitzicht naar diverse richtingen, nu is het aardig begroeid.
Na weer enkele bospaden komen we bij het President Steynpark met de President Steynbank. Steyn was president van Oranje-Vrystaat en een vriend van het echtpaar Kröller-Müller.
Op weg naar de uitgang van het park passeren we nog enkele bospaden met wat heidevelden en als we het park verlaten wandelen we Otterlo binnen.

Jachtslot St. Hubertus
Pomphuis
Pampelse Zand
Franseberg
De Oriënteertafel