Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Veluwe Zwerfpad - Kroondomein Midden: Hoog Soeren - Garderen 19km.

GPS

Vanaf Hoog-Soeren wandelen we naar de bosrand.
Echter tussen september en december is het Kroondomein gesloten voor wandelaars en volgen we dus een stuk een fietspad.
Wel lopen langs de Asselsche Heide met fraaie uitzichten over deze heide.
Even later komen we langs een spoorlijn bij het buurtschap Assel. Assel had sinds 1876 een eigen treinstation dat werd gebruikt door de vroegere koninklijke familie om naar het jachtslot Aardhuis te reizen. Het station werd in 1935 gesloten en in 1972 gesloopt.
Dan wandelen we het bosgebied binnen van de Vroome Bergen en enige tijd later passeren we het veengebied Kootwijker Veen. Het enige hoogveen gebied op de Veluwe. Het water van het Kootwijker Veen zakt door het veen niet in de bodem. Hier werd vroeger door de boeren turf gewonnen.
Als we verder wandelen komen we door het gebied van het Nieuw Milligsche Zand, een fraai zandstuifgebied met dennen. Daarna steken we de drukke Kootwijkerweg over en lopen het gebied van het Cartwickerzand binnen.
In dit oude zandstuifgebied volgen we verschillende zandpaden en na enige tijd komen we bij de bossen van de boswachterij Garderen.
In dit bosgebied volgen we verschillende bospaden en na geruime tijd steken we de drukke N344 over bij de boerderij 't Molentje. Hier zien we een oude boerenschuur.
Als we verder lopen komen we door het buurtschap Ouwendorp en wandelen we verder tussen de akkers door. We lopen hier door een glooiend landschap genaamd de Enk van Garderen waar de akkers zijn aangelegd op een oude dekzandgordel uit de ijstijd.
Even later passeren we de molen van Garderen, genaamd De Hoop die gebouwd werd in 1852.
We lopen hier Garderen binnen en passeren de dorpskerk, hier beëindigen we deze etappe van het Veluwe Zwerfpad.

Asselsche Heide
Kootwijker Veen
Nieuw Milligsche Zand
Cartwickerzand
Oude boerenschuur