Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Veluwe Zwerfpad - Hoge Veluwe West: Lunteren(Boslaan) - Otterlo 21km.

GPS

Vanaf de parkeerplaats aan de Boslaan wandelen we naar de Galgenberg.
Op deze Galgenberg van 33m hoog staat de uitkijktoren De Koepel.
In 1913 werd de 22 meter hoge uitkijktoren gebouwd en vlak voor de toren staat een nog steeds werkende oude waterpomp.
Dan volgen verschillende bospaden en lopen we Lunteren binnen en passeren het station van deze plaats.
Als we Lunteren uit wandelen, lopen we over verschillende onverharde paden de Goudsberg op met een wijds uitzicht op de omgeving. Even later passeren we een kleine uitkijktoren.
Enkele bospaden later komen we bij het zgn. geografisch middelpunt van Nederland op de Lindeboomsberg. Van oorsprong lag hier geen steen maar in de jaren tachtig heeft men hier een paar zwerfkeien geplaats op dit zgn. middelpunt.
Als we verder de bossen inlopen komen we langs Het Zandgat, een oude zand en grindgroeve. Op verschillende plekken in dit gebied van de Veluwe passeren we onderweg zgn. oude camera's die informatie geven over de omgeving.
Enkele bospaden verder lopen we langs de Germaanse Put, deze oude put zou al rond 300 voor Christus zijn gegraven. Er werd een kuil gegraven met onderin een uitgeholde boomstam om instorten te voorkomen. De huidige Germaanse Put is een reconstructie.
Even verder passeren we een Celtic Field waar een reconstructie staat van een Germaanse boerderij uit de ijzertijd met een opslagschuurtje, een zogeheten spieker.
Als we verder wandelen komen we door het gebied van het Wekeromse Zand, we lopen hier dwars door deze prachtige zandverstuiving.
Na dit gebied komen we in een open weiland en akkerbouw gebied waar we helaas enkele asfaltwegen over moeten voordat we aankomen in het bosgebied van het Roekelse Zand.
We passeren hier verschillende bungalowparken en wandelen via de Koeweg naar Otterlo.

De Koepel
Middelpunt Nederland
Zand/Grindgat
Germaandse put
Germaanse hoeve