Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Pionierspad: Lelystad-Oostervaart - Knardijk 20km.

GPS

Vanaf het industrieterrein Oostervaart lopen we al snel de bossen in van het Bergbos.
Na verschillende bospaden lopen we langs het Oostvaartbos en via een pad langs een vaart bereiken we even later de bossen van het Zuigerplaspark.
Het Zuigerplasbos is aangelegd rondom de Zuigerplas, ontstaan door de winning van zand dat gebruikt werd voor de aanleg van de dijk langs het IJsselmeer. Het Pionierspad loopt hier geruime tijd door dit parkachtige bos dat wordt afgewisseld door grasvelden, bomen en struikgewassen.
Via de wijken Golfpark en Houtribhoogte komen we bij de Houtribsluis bij het Markermeer. Vanaf hier lopen we langs het Markermeer verder en passeren even later de Bataviawerf en zien we langs onze route het schip de Batavia liggen. De Batavia is een replica van het Nederlandse VOC schip uit de 17e eeuw.
Daarna lopen we verder langs het water en passeren de haven van Lelystad waar we met een grote boog om heen lopen.
Via de Suyderseeboulevard wandelen we langs het water verder en na geruime tijd bereiken we de Noordersluis. Nadat we het sluizencomplex zijn overgestoken verlaten we bij een jachthaven het water van het Markermeer en wandelen door een woonwijk naar de recreatieplas 't Bovenwater. Vanaf hier wandelen we via verschillende paden een groot deel rondom deze waterplas.
Dan lopen we de bossen binnen van het Hollandse Hout. Het Hollandse Hout is een natuurgebied vlakbij de Oostvaardersplassen en ligt ruim 4 meter onder zeeniveau. Via verschillende bospaden wandelen we door dit bos en geruime tijd later bereiken we de Knardijk.
De Knardijk is een binnendijk die de grens vormt tussen de Oostelijke en Zuidelijke Flevopolder. De Knardijk was lange tijd een volwaardige buitendijk omdat het zuidelijke deel van de Flevopolder veel later werd drooggemalen. De Knardijk die 18km lang is dankt zijn naam aan de oude, vroegere ondiepte de Knar in de Zuiderzee.
Boven op de Knardijk aangekomen hebben we een fraai uitzicht op de Keersluisplas, deze Keersluisplas is een onderdeel van het natuurgebied de Oostvaardersplassen.
Vanaf hier lopen we naar het Bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen.

Bergbos
Batavia
Noordersluis
't Bovenwater
Keersluisplas