Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Pionierspad: Giethoorn - Vollenhove 18km.

GPS

Giethoorn is omstreeks 1230 gesticht, het karakteristieke dorp vindt zijn oorsprong in de vervening.
Het merengebied rond Giethoorn is door deze vervening en turfstekerij ontstaan en om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten waardoor veel huizen in het dorp als het ware op eilandjes zijn gebouwd. Via de vele bruggetjes zijn deze huizen vanaf een voetpad door het dorp te bereiken.
Het vervoer vindt in Giethoorn van oudsher plaats over water in punters of vlotten waardoor het dorp de bijnaam "Venetië van het Noorden" kreeg.
Als we Giethoorn uitlopen steken we het kanaal Beukers over en lopen langs het water verder. Na enige tijd lopen we links de onverharde Oude Kerkweg in, daarna steken we een vaart over en wandelen verder naar het dorpje Dwarsgracht wat een kleine kopie van Giethoorn zou kunnen zijn.
Dwarsgracht is rond 1800 gesticht ten tijde van de turfwinning in het gebied vanuit Giethoorn. We volgen een paar kleine paden langs het water en passeren het beeld van de baggeraar.
Aangekomen bij de Cornelisgracht steken we deze over en lopen we via het Jonenpad langs dit water verder. Even later passeren we de Tjasker Jonen, een kleine polderwatermolen van het type Paaltjasker.
Even daarna bereiken we het buurtschap Jonen en het pontje over de Walengracht, waar we de Walengracht oversteken.
Aangekomen bij de Hevenweg gaan we deze weg geruime tijd volgen door een wijds weilandengebied. Na een tijdje lopen we langs het Ettenlandsch Kanaal dat we daarna oversteken vlak bij het watergemaal A.F. Stroink.
Via de Duinweg en de Leeuwte wandelen we verder en na geruime tijd bereiken we het buurtschap Moespot.
Na dit buurtschap lopen we naar het industriegebied van Vollenhove en daarna wandelen we via de Doelenstraat en de Kerkstraat Vollenhove binnen.
We passeren hier eerst de Heilige Geestkapel en de H-Nicolaaskerk. Even daarna lopen we langs een fraaie stadswoning met een trapgevel, Huize Lemker. Voor Huize Lemker staan een 2-tal stoeppalen uit 1628.
Dan passeren we een oude waterpomp, een toren en de N.H. kerk van Vollenhove. Het kerkplein van Vollenhove is bestraat met zwerfkeien afkomstig uit de omgeving van Vollenhove. We lopen om de kerk heen en zien de oude vissershaven van Vollenhove.
Vollenhove was in de 15e eeuw een belangrijke vissershaven en ook een bijstad van de Hanze. De monden van het Zwarte Water, de IJssel en Zuiderzee waren rijk met vissen als de steur, zalm en haring. Na de afsluitng van de Afsluitdijk en het droogleggen van de Noordoostpolder verdween de visserij.

Giethoorn
Dwarsgracht
Tjasker Jonen
Jonen Voetveer
Vollenhove