Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Pionierspad: Steenwijk - Giethoorn 13,5km.

GPS

Vanaf het station van Steenwijk lopen we naar de Sint Clementskerk.
In de volksmond heet Steenwijk "D'olde Veste", een verwijzing naar de vesting die de stad eens was. De oude vestingstad werd menigmaal belegerd, veroverd en verwoest.
De Sint-Clemenskerk is een protestantse kerk die in zijn huidige vorm en omvang van 1464 dateert. De toren ook wel Steenwiekertoorn genoemd, heeft een hoogte van 86 meter, is gebouwd in de 15e eeuw en is het oudste bouwwerk van Steenwijk.
Dan lopen we het oude centrum binnen en komen langs de Markt waar veel oude gebouwen staan.
Via de Onnastraat lopen we door de oude vestingsmuur en wandelen direct daarna een onverhard pad op langs de vestingswal en gracht die we even gaan volgen.
Bij een bruggetje over de vestingsgracht steken we deze over en na een paar straten verlaten we Steenwijk via de Onnaweg.
We lopen over de onverharde Onnaweg verder door een agrarisch gebied. Na een aantal paden en wegen komen we bij het kleine buurtschap Onna waar buiten wat huizen alleen nog een kleine kapel staat.
Een stuk voorbij Onna lopen we een onverhard pad op langs een vaart en passeren even later een vogelplas met veel watervogels. Het pad langs deze vaart volgen we geruime tijd tussen de weilanden door en hebben we een wijds uitzicht op de omgeving en Steenwijk in de verte.
Aangekomen bij de Gasthuisdijk gaan we deze asfaltweg een tijdje volgen tot het buurtschap De Klosse. Dit buurtschap De Klosse is in het begin van de 19e eeuw ontstaan rondom een tolhuis. Het buurtschap ligt op de grens tussen Overijssel en Drenthe.
Hier lopen we de asfaltweg De Bramen op en zien we rechts het Nationaalpark Weerribben-Wierden. Even later steken we een kleine vaart over die gebruikt wordt door de kleine rondvaartboten van Giethoorn.
Als we De Bramen verder aflopen zien we voor ons Giethoorn liggen en passeren al snel rechts de eerst vakantiewoningen. Vanaf hier zien we ook links en rechts verschillende watergangen met bootjes.
Aangekomen bij de Kerkweg gaan we links en volgen de weg langs de vaart en al snel passeren we de eerste hoge houten bruggetjes over deze vaart. Langs dit water liggen ook verschillende kleine en grote boerderijen en huizen.

Steenwijk
Vestingswal
Onna
Nationaal Park
Giethoorn