Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Pionierspad: Enservaart - Ketelbrug 23,5km.

GPS

Bij de brug over de Enservaart lopen we de Drietorensweg uit naar de Sloefweg.
Via de Sloefweg steken we de N50 over en even daarna lopen we links over een smal fietspad naar Schokland.
We lopen het voormalige eiland Schokland aan de Noordzijde binnen en komen al gauw bij de oude vuurtoren en lichtwachterswoning. Hier zien we ook de oude haven van Schokland. Verschillende informatiepanelen vertellen de historie van het oude eiland.
Als we verder wandelen passeren we eerst het Hof van Schokland (Zorgboerderij) en later het bezoekerscentrum en de Gesteentetuin. In de Gesteentetuin zijn een aantal zwerfkeien te zien, die door de ijsgletsjers van de voorlaatste ijstijd in de Noordoostpolder zijn achtergelaten.
Als we verder wandelen komen we geruime tijd later bij de terp Middelbuurt, het museumdorp van Schokland met o.a. de oude kerk.
We lopen langs het dorp verder en passeren even later de terp Zuidert. Op deze terp is een woning en een waterput gereconstrueerd. Het toenmalige eiland Schokland werd in 1859 geheel ontruimd en verlaten. Bij de inpoldering van de Noordoostpolder (1942) werd Schokland een eiland in een eiland.....
Op de zuidpunt van Schokland zien we nog de ruïne van de oude kerk en ernaast een oude vuurplaat.
Na Schokland wandelen we naar de dijk van het Ketelmeer. Vanaf hier gaan we deze dijk volgen tot de Schokkerhaven. Schokkerhaven is een buurtschap aan het Ketelmeer, we zien hier verschillende recreatiehuizen, een jachthaven en een recreatiestrand.
Na Schokkerhaven lopen we de Noordoostpolder weer in en volgen een stukje de weg langs een vaart om daarna weer terug te keren door een weiland naar de dijk langs het Ketelmeer. Vlak voor de dijk passeren we een wilde bloementuin met enkele kunst voorwerpen.
Aangekomen op de dijk wandelen we deze geheel af richting de Ketelbrug. Vlak voor de Ketelbrug passeren we een klein recreatiestrand De Zwolse Hoek en daarna lopen we over de Ketelbrug naar de Flevopolder.
Bij een klein zandstrandje en een kleine overslaghaven lopen we de Flevopolder binnen.

Enservaart
Schokland
Gesteentetuin
Polderkunst
Ketelbrug