Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Utrechtpad: Amerongen - Renswoude 16km.

GPS

Met een stralende najaarszon wandelen we van 't Berghuis door de bossen naar een neventop van de Amerongse Berg waar een statige eik op het hoogste punt staat met een informatiepaneel.
We vervolgen het Utrechtpad door de bossen langs de Galgenberg en komen op een open heideveld van de Eisterberg met een prachtig uitzicht over de omgeving, tevens zien we veel paddestoelen langs het pad staan.
We dalen af naar het Egelmeer, een ven met veel heide die al in de Romeinse tijd zo genoemd werd.
Via een gebied met wisselende bossen, heidevelden en zandvlaktes wandelen we verder en na verschillende boerderijen te zijn gepasseerd komen we aan bij de Slaperdijk en de gemeentegrens van Veenendaal.
We blijven een pad volgen langs de gemeentegrens van Veenendaal en vervolgen onze route naar de oevers van het Valleikanaal waar we afbuigen naar de drukke A12 en deze passeren richting de Grebbelinie.
Links zien we het glooiende landschap van de Emminkhuizerberg.
We passeren de oude Batterij aan de Schalm en komen even later langs het fort aan de Buurtsteeg.
Het dijkje waarop we lopen behoorde tot de Grebbelinie en moest het water tegenhouden indien het land onder water werd gezet.
We blijven nu voorlopig op deze dijk lopen, passeren regelmatig een inundatiesluisje en komen uiteindelijk uit bij het Grand Canal.
Het Grand Canal, 700 lang, is een zichtkanaal behorend bij het in de verte gelegen kasteel "Renswoude"dat is geïnspireerd op het Grand Canal van Versailles.
Even later bereiken we het kasteel "Renswoude", de oude Ridderhofstad Borchwal die in 1654 omgebouwd werd in de huidige Renaissancestijl en waar voor deze dag onze route eindigt.

Amerongse Berg
Egelmeer
Grand Canal
Kasteel Renswoude
Wandelpad