Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Utrechtpad: Leersum - Amerongen 13km.

GPS

Ondanks dat de weersvoorspellingen zonnig weer hebben voorspeld is het een bewolkte hemel als we van de toegangshekken bij kasteel `Broekhuizen` vertrekken naar Amerongen.
Via een smal pad tussen de struiken en de akkers door komen we in Leersum aan waar we direct doorlopen naar de statige graftombe van `Nellesteyn`.
Vanaf deze graftombe dalen we af en lopen de bossen van Breedeveen binnen en even later langs een heideveld naar de "Veldschuur", een informatiepunt over natuurgebied "Het Leersumseveld".
Het Utrechtpad gaat voor een groot deel om en langs dit natuurgebied en regelmatig hebben we wisselende uitzichten op de Leersumsche plassen en passeren we een vogelobservatiehut.

Na de fraaie uitzichten over deze plassen lopen we het heidegebied van de Ginkelduinse Heide binnen waar zich een paar zandverstuivingen bevinden en steken de heide over waarna we weer in de bossen terecht komen.
Door het Zuilensteinse bos wandelen we verder naar de Leeuwenkuil, een voormalige zandafgraving, gelegen in een zeer glooiende omgeving. Deze zandafgraving staat nu vol met heide.
Door de bossen gaat het Utrechtpad verder waarna we uitkomen op de top van de Amerongse Berg die met zijn 69 meter het hoogste punt is van de Utrechtse Heuvelrug.

Op deze plek staat naast de zuil met informatie over de Amerongse Berg een paal met informatie over het Utrechtpad, bij deze paal is destijds het Utrechtpad officieel geopend.
Vanaf de top van de Amerongse Berg wandelen we langszaam weer naar beneden naar het Berghuis, een houten chalet uit het begin van de 19e eeuw.
Naast het Berghuis ligt een opengewerkte grafheuvel en staat er een oude tabaksschuur die ingericht is als bezoekerscentrum van het Utrechts Landschap.
Hier eindigt onze etappe voor deze wandelmiddag.

Graftombe Nellesteyn
Leersumsche plassen
Top Amerongese Berg
Grafheuvel
Heide