Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 1: Haringvlietsluizen - Brouwersdam 29km.

GPS

Vanaf de haven ten zuiden van de Haringvlietsluizen lopen we richting Havenhoofd.
Halverwege de dijk lopen we links een klein natuurgebiedje in en over een paar onverhade paden lopen we verder naar Havenhoofd.
In Havenhoofd dat vroeger een vissersdorp was lopen we langs de oude haven en daarna verder langs het water van de Noordhaven naar Goedereede. De oude visserplaats Goedereede was al in de Romeinse tijd een havennederzetting. In Goedereede wandelen we langs de oude haven en door de nauwe oude straatjes van deze oude vissersplaats.
Na Goedereede lopen we over een aantal dijken en bereiken uiteindelijk Ouddorp en lopen langs de korenmolen De Hoop uit 1845. Dan lopen we Ouddorp weer uit naar het kleine natuurgebied van Kleistee waar we Schurvelingen zien (oude kleine walletjes). Na de Kleistee lopen we weer terug naar Ouddorp en passeren de molen De Zwaan uit 1846. Dan lopen we verder en komen bij de oude haven van Ouddorp.
Bij de haven lopen we de dijk op naar het natuurgebied van de Preekhilpolder via oude dijken lopen we door dit gebied en hebben fraaie uitzichten over het water van het Springerdiep. Onderweg zien we ook verschillende watervogels.
Op weg naar de Brouwersdam passeren we eerst het duin en recreatiegebied De Punt en even later het Trammuseum van de RTM (Rotterdamse Tramweg Maatschappij). Na de watersnoodramp van 1953 verdwenen de verschillende tramdiensten in dit gebied. Echter een deel van de lijn is nu hersteld en aangelegd tussen De Punt en Kabbelaarsbank.
Dan lopen we de 6,5 kilometer lange Brouwersdam op. We passeren eerst de Haven Springersdiep en daarna de haven en het park Port Zeelande.
Bij de Kabbelaarsbank steken we de Brouwersdam over en wandelen aan de andere zijde van de dam Zeeland binnen.

Havenhoofd
Goedereede
Molen De Hoop
Ouddorp Haven
Trammuseum