Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 1: Kruiningergors - Haringvlietsluizen 21km.

GPS

Vanaf Kruiningergors lopen we al snel een dijk op genaamd de Boulevard en wandelen naar Oostvoorne.
Na Oostvoorne lopen we het bosgebied van de Kijkduin binnen en even later het natuurgebied van de Voornes Duinen.
De Voornes Duinen is een groot natuurgebied van bijna 800 hectare. Bossen, moerassen en stille duinmeertjes wisselen elkaar af in dit gebied. In dit gebied liggen ook verschillende bunkers uit de 2e wereldoorlog.
Via verschillende paden komen we bij het bezoekerscentrum van dit natuurgebied aan de Tenellaplas gelegen.
Na nog verschillende paden passeren we een duinmeer genaamd het Breede Water waar we veel watervogels zien. Via het Valleipad lopen we door een moerasachtig gebied en af en toe moeten we een stukje omlopen i.v.m. water op het pad. Na enkele verschillende duinpaden bereiken we Rockanje.
Na Rockanje lopen we via de Duinzoom weer de duinen in en passeren een uitkijktop waar we een wijds uitzicht hebben op het Noordzeestrand en de dijk en sluizen over de Haringvliet.
Na de uitkijktop lopen we het strand op en wandelen we langs de Noordzee richting de Haringvlietdam die in 1971 werd aangelegd. Via een tunnel gaan we onder de N57 door en lopen de dijk op van de Haringvlietdam richting de Haringvlietsluizen.
Het 1 kilometer lange sluizencomplex regelt de afvoer van de Maas, Waal en Rijn. Alleen bij stormvloed of lage waterstand worden de sluizen gesloten.
Net over de Haringvlietsluizen ligt Aseal, een zeehonden opvangcentrum met expositieruimte over verschillende onderwerpen.

Voornes Duinen
Bezoekerscentrum
Breede Water
Noordzeestrand
Haringvlietsluizen