Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nederlands Kustpad 1: Hoek van Holland - Maassluis 24km.

GPS

Vanaf het oude station van Hoek van Holland lopen we al snel een kleine parkje binnen.
We volgen enkele overharde paden door een paar groenstroken en lopen dan al snel naar de Nieuwlandse Dijk.
Deze dijk gaan we een tijdje volgen en links zien we kassen en tuinbouw en rechtse de bebouwing van Hoek mvan Holland.
Na enige tijd lopen we om een Hillwoning heen een oude boerderij op een verhoogd stuk land en komen daarna bij de Staelduinse Bosch.
Hier volgen we verschillende onverharde paden door dit bos dar na 1850 is ontstaan op een oude rivierduin en passeren we verschillende grote bunkers uit de tweede wereldoorlog.
Na het Staelduinse Bosch lopen de Oranjepolder in, steken een vaart over en even later een spoorlijn waarna we bij de oevers komen van de Nieuwe Waterweg. Hier zien we schuin voor ons de Maeslandkering en tegen over ons de contouren van de Europoost en de Maasvlakte.
We blijven ruim 3 kilometers langs de Nieuwe Waterweg lopen tot de eerste huizen van Maassluis in zicht komen. Hier gaan we links, steken een spoorlijn over en lopen daarna de Dijkpolder in onder de A20 door. Via het Dijkpolderpad, een oud kerkpad lopen we dan naar Maasland.
In Maasland lopen we door leuke oude en smalle straatjes en passeren het Commandeurshof, de oude kerk en een oude ophaalbrug en lopen langs het watertje van de Zuidgaag richting Maassluis.
Als de Zuidgaag uitstroomt in Noordvliet steken we de Noordvliet over en direct daarna de Zuidvliet en gaan we via de Wipperskade langs de Zuidvliet richting Maassluis lopen. Hier passeren we de Wippersmolen en het ernaast gelegen molenaarshuisje uit 1898.
We blijven langs de Zuidvliet lopen en wandelen Maassluis binnen. In het centrum stroomt de Zuidvliet uit in De Kolk waarna we langs De Kolk verder lopen naar de Keersluis. Bij de Buitenhaven lopen we naar de Nieuwe Waterweg en komen bij de veerpont over de Nieuwe Waterweg.

Hillwoning
Uitkijktoren
Maeslandkering
Maassluis
Wippersmolen