Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Friesekustpad: Ferwoude - Stavoren 19,5km.

GPS

Vanuit Ferwoude lopen we naar de Dijkvaart en de oude zeedijk en gaan deze dijk een tijdje volgen.
Na enige tijd komt het witte bruggetje van het kerkpad Tillefonne in zicht en volgen we dit kerkpad met zijn acht witte bruggetjes naar Workum.
In Workum lopen we langs het kerkplein en de statige oude kerk met zijn losse toren en passeren daarna enkele oude huizen met verschillende gevels. Bij de oude zeesluis ligt de 17e eeuwse scheepstimmerwerf De Hoop.
Vanaf de oude zeesluis blijven we langs de vaart Soal lopen en zien we verschillende jachthavens langs dit water dat rechtstreeks naar het IJsselmeer loopt. Onderweg passeren we een oude historische vuurtoren (It Toarntje) en lopen we langs de IJsselmeerkust naar Hindelopen.
In Hindelopen lopen we een rondje door het oude centrum, de binnenstad kenmerkt zich door smalle grachten, houten bruggetjes en verschillende kapiteinshuizen. In de kleine zogenaamde Likhuizen woonden vroeger de zeemansvrouwen met hun kinderen. Na de 18e eeuw, toen de zeehandel minder werd, werd Hindelopen beroemd om zijn schilderskunst.
Na Hindelopen lopen we over de zeedijk langs het IJsselmeer, passeren het strand van Hindelopen en lopen richting Molkwar. Ook na Molkwar blijven we deze zeedijk richting Stavoren volgen. Onderweg zien we in het binnenland verschillende water- en rietpoelen terwijl we rechts een fraai uitzicht hebben over het IJsselmeer.
In Stavoren aangekomen lopen we naar de oude haven van deze plaats die vol ligt met zeiljachten. Hier staat ook het beeldje van het Vrouwtje van Stavoren, bekend van de sage uit de Middeleeuwen.
Bij de oude zeesluis en het station eindigt hier het Friese Kustpad voor ons.

Kerkepad Tillefonne
Workum
It Toarntje
Hindelopen
Stavoren