Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Friese Kustpad: Zwarte Haan - Oosterbierum 16km.

GPS

Vanaf de Zwarte Haan, lopen we over de zeedijk met uitzicht op de Waddenzee langs het Miedemagemaal.
We blijven nog een klein stukje deze zeedijk volgen en lopen dan linksaf over de Boonweg door de Polder van het Noorden.
We komen bij de Bildtdijkstervaart, steken deze over en wandelen door een gebied met veel fruitbomen richting Sint Jacobiparochie.
In Sint Jacobaparochie, besluiten we even langs de grote statige kerk te lopen, waar het begin is van het Jabikspad, het eerste stuk van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Hier staat ook een monument wat het begin van de lange pelgrimsweg symboliseert. Dit pad is gemarkeerd met de bekende Jakobsschelp.
Na Sint Jacobiparochie, wandelen we verder over het Friese Kustpad, over verschillende onverharde paden door de diverse polders en weilanden. We volgen o.a. de Griene Dijk, een lang pad door de Zuidwesterpolder.
Na Dijkshoek lopen we weer door wat struikgewassen en passeren een vogelgebied met een waterplas, waarna we weer naar de zeedijk lopen langs de Waddenzee.
Dan passeren we enkele oude waterkolken en lopen naar het gehucht Koehool. Hier staat onderaan de zeedijk het standbeeld van de Waadfisker ter herinnering aan de haringvisserij. Met de komst van de Afsluitdijk verloren honderden vissers destijds hun werk in deze regio.
Ook passeren we hier de Stelling van Koehool, ooit 4 bunkers uit de 2e wereldoorlog, een onderdeel van de Atlantikwall. De enige overgebleven bunker is gerestaureerd en in gebruik genomen als educatiecentrum.
Na Koehool volgen we nog even de zeedijk en lopen dan via het Fiskersleane weer door de polders richting Oosterbierum. Even later komen we in een bosrijk gebied en via verschillende slingerpaden lopen we Oosterbierum binnen.

St Jacobaparochie
Bunker Koehool
Waadfisker
Fiskersleane
Wandelpad