Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Friesekustpad: Roptazijl - Wons 19km.

GPS

Vanaf Roptazijl gaan we voorlopig de Waddendijk volgen, richting Harlingen.
Na de nodige uitzichten over de Waddenzee verlaten we de Waddendijk en lopen om een saai industrieterrein heen naar de haven van Harlingen.
We steken de nieuwe zeesluizen over en lopen het oude deel van Harlingen binnen. Langs kleine grachtjes en fraaie gevels wandelen we door Harlingen en komen bij de oude zeesluis midden in de stad.
Bij de Zuiderhaven lopen we langs het station van Harlingen, verlaten de bebouwing en lopen naar de zeedijk bij het monument van de Steenen Man en het zandstrand van Harlingen.
Vanaf nu gaan we voorlopig de Waddendijk weer een stuk volgen waarbij we onderweg ruime uitzichten hebben over de Waddenzee en de polders in het binnenland.
Bij de Eendrachtpolder verlaten we de Waddendijk en lopen door en langs verschillende maïsvelden, passeren de molen de Eendracht en steken de Bedelaarsvaart over.
Via verschillende onverharde paden passeren we de boerderijen van het gehucht De Blokken en komen even later bij het gehucht Strand. Hier passeren we verschillende erosiegeulen. Dit zijn de oude zeearmen van vroeger, nog uit de tijd voordat de Waddendijk werd aangelegd. Voorbij het gehucht Strand is de afslag van de LAW 5-3 naar de Afsluitdijk.
Vanaf hier lopen we weer over verschillende onverharde paden door een wijds weilandengebied. We passeren op afstand Pingjum en steken de Gooijumervaart over. Ook hier passeren we verschillende boerderijen en na Drielanen steken we de A7 over.
Nu komt Wons in zicht en langs de Melkvaart lopen we naar deze gemeente. In Wons staat een achtkantige kerk uit 1728.

Harlingen
Harlingen
Oude Sluis
De Eendracht
Kerk in Wons