Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Friesekustpad: Wons - Ferwoude 17,5km.

GPS

Vanaf de kerk bij Wons lopen we onder een stralende zon het plaatsje uit en komen bij de oevers van de Melkvaart.
Vanaf hier blijven we de Melkvaart een tijdje volgen tot de buitenwijken van Makkum.
Via de buitenwijken van Makkum lopen we naar het gezellige pittoreske centrum van deze gemeente en daarna langs de buiten- en binnenhaven.
We verlaten Makkum langs de oevers van de Groote Zijlroede en gaan nu deze vaart een tijd volgen, dwars door de verschillende weilanden en passeren een aantal boerderijen.
Even later wordt de Groote Zijlroede het Van Panhuyskanaal en ook dit water blijven we volgen tot we bij een flinke zijarm het museumdorp Allingawier bereiken. Via enkele graspaden komen we midden in dit museumdorp uit.
Op een kleine afstand van Allingawier ligt het fraaie buiten van Allingastate, een landgoed met een fraai landhuis in een park dat opengesteld is voor publiek.
Na Allingawier wandelen we verder over het Friese Kustpad en passeren enkele statige boerderijen als de Vierhuizen en Bonjeterp. Na enige tijd komt links een kleine heuvel midden in het landschap in zicht, duidelijk een verhoging in het landschap en dit is Angterp.
Weilanden blijven hier ons uitzicht bepalen en zo af en toe passeren we enkele boerderijen van het type kop-hals-rompboerderij. Dan komt de kerktoren van Ferwoude in zicht en wandelen we naar deze gemeente.
De veelkleurige kerk van Ferwoude kent een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Het verhaal gaat dat delen van het oorspronkelijke tufstenen gebouw in 1762 zijn afgebroken om te worden verkocht aan de cementindustrie in Makkum. Vijf jaar later werd hij herbouwd en in de 19e eeuw grondig vernieuwd.

Melkvaart
Makkum
Makkum
Allingawier
Kerk Ferwoude