Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wad en Wierdenpad: Leens - Lauwersoog 22km.

GPS

Op deze etappe van het Wad en Wierdenpad, lopen we van Leens naar Lauwersoog.
We beginnen vandaag in Leens bij de St. Petruskerk en wandelen al snel Leens uit en steken bij het natuurgebied Leenstertillen het Hunsingokanaal over.
We wandelen hier langs open akkervelden en passeren enkele statige boerderijen als Kooyenburg en Vlakke Riet.
Bij de Olle Weem, een oude begraafheuvel uit de Middeleeuwen, gaan we de Houwerzijlstervaart een stukje volgen en passeren wederom enkele fraaie boerderijen, terwijl we verder lopen naar Niekerk.
Na Niekerk steken we het Hunsingokanaal weer over en lopen over de oude kerkpaden Robersummerpad en Panserpad naar Vierhuizen met zijn fraaie kerk en achtkantige korenmolen.
We verlaten Vierhuizen via een dijkgat in de oude zeedijk en lopen door de Westpolder, steken een vaart over en klimmen weer over de oude zeedijk, waarna we verder wandelen naar het Vierhuizerbos. Hier worden we gewaarschuwd dat we een militair oefenterrein gaan betreden en even later komen we langs het militaire oefendorp Marneveld. Op de route onderweg zien we nog verschillende malen waarschuwwingsborden en militiare oefenbanen.
We wandelen verder naar het natuurgebied van het Lauwersoogbos en passeren verschillende kreken en waterpartijen, waarna we de drukke N361 oversteken. Vanaf hier lopen we door een groot recreatiegebied, dat gelegen is langs de oude zeearm Robbengat en passeren verschillende jachthavens en recreatiebungalows.
Na de laatste jachthaven van dit gebied, lopen we naar de zeehaven van Lauwersoog waar verschillende visserschepen liggen. We steken de zeesluis van Lauwersoog over en komen bij de veerterminal voor de veerpont naar Schiermonnikoog.
Hier is het eindpunt van het Wad en Wierdenpad en begint het Friese Kustpad.

Kerkepad Panserpad
Vierhouten
Marneveld
Haven Lauwersoog
Sluis Waddenzee