Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wad en Wierdenpad: Nieuweschans - Kostverloren 11km.

GPS

Na onze late aankomst in het hoge noorden, nog even deze 1e etappe gelopen van het Wad en Wierdenpad.

Het Wad en Wierdenpad begint bij de Noaberbrug, bij grenspaal 196 op de grens van Nederland en Duitsland.
Daarna loopt de route door het pittoreske Nieuweschans, de meest oosterlijk gelegen gemeente van Nederland.
In Nieuweschans staan vele fraaie oude huizen en deze gemeente is natuurlijk bekent om zijn kuuroord, het mineraalrijke bronwater komt van een bron die op een diepte van 818 meter ligt.
Na Nieuweschans, steken we een afwateringskanaal over en lopen naar station van Oudezijl, waar het eindpunt ligt van het Noaberpad.
Na Oudezijl lopen we direct de weilanden in en blijven voorlopig een graspad langs een weiland volgen en even vervolgen we onze route langs de spoorbaan Nieuweschans naar Winschoten.
Dan verlaten we de spoordijk en lopen over een akkerpad tussen de akkerlanden door. Passeren een klein bosgebied en komen we in het kleine dorpje Nieuw-Beerta met zijn markante oude kerk. Het is een langgerekt streekdorp met kapitale boerderijen met in de dorpskern oude arbeiderswoningen. Het dorp is beschermd dorpsgezicht.
Na Nieuw-Beerta komen we weer op een grasdijk en moeten we een keuze maken uit een tweetal graspaden (links of rechts van een sloot). Natuurlijk kiezen we de verkeerde kant, want later blijkt dat we de sloot niet meer overkunnen en moeten we ruim 1 1/2 kilometer omlopen om weer aan de andere kant van de sloot te komen.
We blijven nu regelmatig graspaden volgen lang weilanden en enkele sloten. Steken enkele keren via een dam of stuw een sloot over en wandelen naar het buurtschap Kostverloren.
Omdat we eerder hier onze fietsen hadden neergezet, fietsen we daarna terug naar Nieuweschans.

Noaberbrug
Nieuweschans
Nieuw-Beerta
Waterstuw
Wandelpad