Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wad en Wierdenpad: Appingedam - 't Zandt 13km.

GPS

Op deze 4e etappe van het Wad en Wierdenpad, lopen we van Appingedam naar 't Zandt.

Vanaf het station van Appingedam, lopen we naar het Damsterdiep en volgen de route door de nauwe straatjes van Appingedam.
We passeren verschillende oude huizen en gevels en lopen langs een oude kerk naar de smalle voetgangersbrug over het Damsterdiep.
Via de winkelstraat komen we bij het oude Raadhuis en de Nicolaikerk. Dan steken we weer het Damsterdiep over via de Vrouwenbrug en zien we op deze plek, de beroemde hangende keukens van Appingedam boven het water.
Daarna lopen we via een jaagpad over de Fivelkade Appingedam uit en wandelen naar de kerk van Tjamsweer. Achter de kerk lopen we over een grasdijk door het weiland. Even later komen we bij een fietspad en blijven dit fietspad volgen door de weilanden naar Nijenklooster. Onderweg passeren we verschillende oude boerderijen van het kop-hals-romptype.
Na Nijenklooster, passeren we Awerd, steken de Godlinzemaar over en lopen even langs de oevers van dit riviertje. We passeren een installatie waar aardgas uit de grond wordt gepompt en komen bij het buurtschap Lutjerijp.
Dan vervolgen we onze route door de weilanden over gras en zandpaden en komen bij de monumentale boerenhoeve Alberdaheerd. Alberdaheerd is een rijksmonument. De hoeve heeft een dubbele ringgracht en op het erf staan een bakhuis, een theekoepel en een duivenhuis. Zowel de theekoepel als het duivenhuis, hebben een zadeldak en staan op acht houten staanders.
Na Alberdaheerd, lopen we over een gedichtenlaantje naar de statige kerk van 't Zandt.

Appingedam
Tjamsweerd
Nijenklooster
Alberdasheerd
Picknick