Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wad en Wierdenpad: Kostverloren - Termunten 18km.

GPS

Op deze 2e etappe van het Wad en Wierdenpad, lopen we van Kostverloren naar Termunten.
Vanuit het buurtschap Kostverloren, lopen we via de Oude Dijk door de polder van het buurtschap Hongerige Wolf naar een Boezemkanaal.
Onderweg hebben we weidse uitzichten op het Groningse poldergebied.
Het Boezemkanaal steken we over en lopen langs een kunstwerk dat bestaat uit een negental rechtop staande ijzeren palen.
Dan komen we bij een grasdijk, deze hoge grasdijk is de scheiding tussen de achterliggende polders en de Dollard. We lopen hier omhoog en hebben ineens uitzicht over het natuurgebied en de zandplaten van de Dollard
Vanaf hier blijven we geruime tijd deze dijk volgen, vanaf dijkpaal 1 tot dijkpaal 16. Onderweg hebben we prachtige uitzichten over de zandplaten van de Dollard, met zijn vele watervogels en de uitgestrekte polders van o.a. de Coenraadpolder en de Reiderwolderpolder. Regelmatig passeren we hier vele schapen met hun lammeren.
Bij dijkpaal 4 staat een monument voor het levensbelang van deze dijk met de tekst: "Gain dick, Gain laand, Gain leev'n."
Even voorbij dijkpaal 9 buigt de dijk af naar het noorden en zien we rechts de Reiderzandplaat en links de Johannes Kerkhovenpolder.
Ter hoogte van dijkpaal 14, bereiken we de Punt van Reide, een uitstekende landpunt, in de vorm van een soort schiereilandje op de grens van de Dollard en de Eems. Hierop lagen eertijds twee dorpen: Oosterreide en Westerreide. Deze uitstekende landpunt is door de eeuwen heen een belanglijk punt geweest voor de verdediging, waardoor er ook verschillende verdedigings schansen werden aangelegd. De Punt van Reide is tegenwoordig natuurgebied en in beheer bij Het Groninger Landschap.
Na de Punt van Reide, lopen we pal westwaarts en bereiken we even later, bij het oude riviertje Munte, tegenwoordig de Oude Aa het dorpje Termunten.

Pad Waddendijk
Dijkmonument
Bunker Punt van Reide
Kerk Termunten
Punt van Reide