Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wad en Wierdenpad: 't Zandt - Uithuizen 11km.

GPS

Op deze 5e etappe van het Wad en Wierdenpad, lopen we van 't Zand naar Uithuizen.

We beginnen deze etappe bij de hervormde kerk van 't Zandt, die dateert uit de 13e eeuw. De kerk heeft een eveneens 13e-eeuwse vrijstaande toren met houten spits.
Via het Lissebonpaadje lopen we door de weilanden naar de boerenhoeve Lissebon. Na deze hoeve komen we al snel op een fietspad door de weilanden waarbij we onderweg weer verschillende fraaie grote boerderijen passeren.
We steken de Oude Maar over en komen bij het buurtschap Garsthuizervoorwerk. In dit buurtschap staan twee boerderijen, die beiden Garsthuizer Voorwerk heten. De westelijke wordt ook wel Groot Garsthuizer Voorwerk genoemd en de oostelijke Klein Garsthuizer Voorwerk. Nu zijn ze beide weer in gebruik als landbouwbedrijf.
Dan steken we de N46 over en lopen naar Oldenzijl. In het dorp, op de wierde staat de romaanse Nicolaaskerk, een kerkje uit het begin van de dertiende eeuw dat gewijd is aan Sint Nicolaas.
Na Oldenzijl, passeren we de boerenboeve Iturea, steken de Uithuizermeedstermaar over en passeren nog een grote boerenhoeve, Albrondaheerd, waarna Uithuizen in zicht komt.
Aan de rand van Uithuizen ligt de Menkemaborg, een kasteelhoeve uit het einde van de 14e eeuw.
Tegenwoordig een museum. De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar een indrukwekkend beeld gegeven wordt van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18de eeuw.
Hier eindigen we deze korte etappe voor vandaag, omdat we weer terug gaan naar huis.

Kerk 't Zandt
Garsthuizervoorwerk
Kerk Oldenzijl
Menkemaborg
Bruggetje